Stemma: Hvidovre´s forening for islandshesteridning

Vores formål er at fremme kendskabet til den islandske hest.
Alle kan være medlem. Foreningen er organiseret under paraplyen: Dansk Islandshesteforening.
Foreningen råder ikke over heste; så ridning forudsætter at man ejer eller har part på en islandsk hest.
Lokalt i Hvidovre betyder det at vi laver medlemsarrangementer både med og uden hest: Film aftener, sadelpudseaftener, fælles rideture, stævner, fastelavn og aktiviteter på Islandshestens Dag d. sidste søndag i september.
 
Vi dyrker ridning udendørs i nærmiljøet og arbejder for adgang for ryttere på lige fod med gående.
Vi lægger vægt på høj dyrevelfærd og kammeratskab blandt medlemmerne.
 
Medlemmerne af Stemma spænder fra barn til pensionsalder, stævneryttere og skovtursryttere, nye ryttere og folk ser har haft heste ”altid”.
Medlemmerne bruger hestene og ridningen til så forskelligt som afslapning, udvikling, tur til brugsen eller bageren, fællesskab i familien, alene-tid, fordybelse, motion, hesteavl eller som en del af historieformidling af vikingetid….og alligevel er vi fælles i en forening.
 
Hestene vi bruger er alle renracede islandske; men i alskens farver, aldre og niveauer af skoling.
Islandske heste er en gammel race med rødder tilbage til 1000-tallets bosættelse i Island. Den er robust og dog elegant med stor styrke trods et gnm.snitligt stangmål på 132-140 cm. Den vokser langsomt og rides først når den er 4-5 år gammel. Den udvikler kraftig vinterpels med to lag hår og trives bedst i løsdrift hele året rundt. Heste er individer som vi, men generelt har vore heste godt sind og er  pragmatiske, tålmodige væsener der focuserer på at spise, hvile og så lidt leg i nævnte rækkefølge.
Vi ønsker rideheste med god gangvilje og både smidige bevægelser og sind, så vi kan samarbejde med vore firbenede venner.
Racen har genetisk evner for flere ”gear” end øvrige europæiske hesteracer: Foruden skridt, trav og galop kan de gå ”tölt”, når de er firgængere foruden ”pas” i højt tempo, når de er femgængere.
Det kræver nogen rideteknik at ride de forskellige gangarter og holde dem adskilte endsige optimere dem.
Har man først én gang prøvet at skride frem i taktren tölt eller blive båret frem i voldsomt tempo i flyvende pas, forstår man hvorfor vi øver os, tager på ridekurser, træner vores grundridning, forfiner vores hjælpere og respektfuldt kommenterer hinanden i ridningen: som det skrives så smukt i den gamle islandske poesi: ”Dén tømmer Livsglædens bæger til bunds, som danser på hesteryg over jord”.
 
Foreningen er opkaldt efter egnens ældste islandske hoppe: Stemma, født i 1987.
Er stiftet: 22/4 2009